Povijest Kandita

Povijest Kandita

20-te godine 20 stoljeća

Povijest Kandita počinje 20-tih godina 20. stoljeća kada je osnovana "Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Stark“, za proizvodnju bombona, vafla i slatkiša. Radi postizanja konkurentnosti nad ostalim tvornicama ubrzo se kupuje od poznate bečke tvornice Pischinger licenca za proizvodnju čokolade. Nastavljajući se na tradiciju prijeratne konditorske proizvodnje "Kaiser i Stark", i nakon drugog svjetskog rata, tvornica nastavlja poslovati kao gradsko poduzeće „Tvornica kandita i čokolade“, a nakon nekog vremena i u sklopu osječke šećerane.

1953. godina

Stari pogon za proizvodnju bombona.
Proizvodnja bombona započela je odmah po preseljenju tvornice. Brandovi koji su se među prvima proizvodili unutar grupe bombona bili su Mentol Zeleni i Plavi 9.

1954. godina

Prva čokolada u novim pogonima proizvedena je 19.studenog. Iako se proizvodnja odvijala u otežanim uvjetima (zastarjela postrojenja, teški uvjeti rada i visoke temperature u proizvodnom pogonu) uz entuzijazam koji je tada vladao prevladavani su svi problemi i proizvodnja je tekla.
Prva ambalaža Kandit čokolada koja je izašla na tržište je bila jednostavnog, no vrlo uočljivog dizajna. Na prednjoj strani velikim štampanim slovima snažno se isticalo ime Kandit.

1960. godina

Proizvodnja bombona Kandit Cherry i Freshmint.
Pregledom ambalaže tog vremena uočljiva je primjena boja čime se je željelo naglasiti bogatstvo okusa, praćenje svjetskih konditorskih trendova. Šarolikost dizajnerskih rješenja i plejada širokog asortimana upućuje i na potrebu, s obzirom na vremena u kojem se je živjelo-zadovoljavanja svih segmenata potrošača

1970. godina

- stroj za pakiranje Kandit bombona.
- proizvodnja Riki karamela i Bola karamela.

1975. godina

Kandi linija – za proizvodnju pjenastih i fondanskih proizvoda.
Kreirani su dizajni omota čokolada koji su se pokazali kao „svevremenski“. Naime, pojedini elementi su mijenjani u skladu sa novim trendovima. Većinu dizajna za Kandit proizvode, među njima i čokolade radila je agencija Agema.

1990. godina

Veća otvorenost prema zapadnim tržištima gdje je bio vrlo prisutan prigodni asortiman. Kandit čokolade s prigodnim omotačima za Valentinovo,Uskrs i Božić. Među najpoznatijom čokoladom tog vremena sigurno je prigodna čokolada Jaslice koja je predstavljala svojevrsnu revoluciju na tržištu (rasklapanjem kutijice prikazan je sakralni trenutak rođenja Isusa i dolaska tri kralja).

2004. godina

U cilju postizanja prepoznatljivosti na polici napravljen je redizajn kojim su se ujednačile dimenzije svih čokoladnih ploča i postigao dojam jedinstvenosti cjelokupnog rješenja. Konstante na rješenjima predstavljale su dvije boje: bež podloga na kojoj su bili aplicirani okusi punjenja ili dodataka i okvir rješenja crvene boje kao prepoznatljivog element dosadašnjeg Kandita. U gornjem crvenom kvadratu nalazilo se je zlatno stilizirano slovo „K“ kao element prepoznatljive Kandit kvalitete.

2011. godina

Kandit postaje članica Mepas grupe – započinje proces implementacije nove filozofije koja će Kanditu osigurati status respektabilnog igrača na tržištu konditorskih proizvoda.

2013. godina

Započela izgradnja nove tvornice Kandit u Nemetinu.
Ukupna površina: 23.000 m2
Kapacitet proizvodnje: 14.000 t/godišnje
Bolja efikasnost i tehnološke mogućnosti za proizvodnju i pakiranje visokokvalitetnih proizvoda.

2014. godina

Početak proizvodnje u novoj tvornici
PRVI BOMBON – ožujak 2014. (godinu dana nakon polaganja kamena temeljca)
PRVI PRUTIĆ – svibanj 2014.
PRVA ČOKOLADA – svibanj 2014.